Wednesday, December 31, 2008
Oj, vinnaren i pepparkakshustävlingen..
Det var väl helt uppenbart vilken som vann, eller? Grattis Millis!
Nominering som följer: "Med sin skärpa och sitt konstnärliga handlag vann årets vinnare med ett vackert välstrukturerat och excellent väldekorerat pepparkakshus. Vinnaren tilldelas äran och berömmelsen för att ha gjort årets (2008) vackraste pepparkaks hus samt den ärofyllda budkaveln att anordna nästa års pepparkakshustävling."
Filosofen Linus, nämner i ett av hans mycket välförda anföranden "det är viktigare att man ställer upp, än att man vinner eller inte".
Med detta gratuleras vinnaren och vi ser fram emot en mycket välbevakad tävling inför nästa års julförberedelser.
Pepparkakstävlingsledningens styrelseordföranden 2008
Tuesday, December 30, 2008
Är ni laddade?
Nu är det bara en dag kvar på 2008 och vi väntar med spänning på det nya året 2009...
Tjohej och kalas ska det bli. Har ni fyrverkerierna klara att tända på? Här får man inte ha fyrverkerier i öknen, för att brandrisken är så stor förstås. Man vill ju inte sätta grannes hus i lågor heller, det första man gör på ett nytt år.
Köpte några fina nyårspresenter idag. En bok om spanskinspirerade hus här i sydvästra usa och en historisk kartbok där man kan se och läsa om historien och hur kartorna såg ut på den tiden. Och så förstås inhandlades god mat och bubbelvatten som skall hållas på kylning tills imorgon.
Ha en bra dag och kväll.. kom ihåg att börja på 11 nu..
Gott..................*trumvirvel*...................Nytt................
...........*trumvirvel*....................Ååååååårrrrrrrr
Sunday, December 28, 2008
God fortsättning på helgerna..
Nu är det bara 4 dagar kvar på året. Det är dags att samla sig inför avslutet av 2008. Vad mycket det är som har hänt i år, när man ser tillbaka, och vad kan vi förvänta oss inför nästa år 2009? Ni har väl som jag, tänkt på vad kan jag göra bättre nästa år än jag gjort detta år. Nyårslöften kan man ju avlägga om man vill, men jag har nog aldrig lyckats med att slutföra dem ändå så detta år får det blir som det blir. Det är bara en sak som står på min önskelista för nästa år och det är att jag, igen, kan resa och träffa familjen och få tid att vara med mina sötnosar (alla 7 syskonbarnen).
Jag hoppas ni har haft en bra helg så här långt och har något trevligt på gång för nyårsfirandet. Kom ihåg det där med att börja på 11 när ni räknar ner nu..
Ha en bra dag och gå ut och ta en långpromenad och fundera på om ni har några löften inför det nya året eller det är dax att ta ett sabbats år ;-)
Wednesday, December 24, 2008
Nu är julen här...
Tuesday, December 23, 2008
God Jul på er alla, och många kramar från oss.
Saturday, December 20, 2008
Hur många julklappar får du?
Jag är ju inget barn, men tror mig få några paket iallafall. Syrran skickade ju i paket från familjen på andra sidan jorden. Där är ju 3 paket till mig till att börja med, sen fick jag av en kompis och ett från en kund, sen kan jag ju hoppas på att mannen har lite på lur. Hmmm
Hittade ett litet quiz på svt sidan som vi ska pröva och se hur det går.. kolla den här länken..
Tomtarnas boning
Thursday, December 18, 2008
Tävlingen
Ja ha, nu är det dax att sända in bilderna till pepparkakshus tävlingen. Sänd dem till min gmail senast imorgon den 19 december så sätter jag ut dem på sidan, alla på samma gång.
Det har varit mycket stök och bök med detta, mycket florsocker är det i köket nu. Men söta små hus blev det och vi är mycket nöjda, mannen och jag, med våra insatser. Nu skall det upp till bevis och vi får se vad ni alla tycker om de insända alstren.
Hej hopp och ha en glad dag...
Wednesday, December 17, 2008
Träna inför julaftonens aktiviteter..
Ho, ho, ho... sju dagar kvar till doppare dan och det är dax att ta allvarligt på träningen inför julaftonens aktiviteter. Hur har det gått för dig? Hur sitter tomteluvan iår? är den lite för stor eller har den krympt? Lägger du tofsen åt höger eller vänster? Lite åt sidan eller rakt bakåt?
Sen har vi grötätandet, äter du gröten med varm eller kall mjölk? socker ock kanel eller bara socker? Själv äter jag enligt traditionen gröten varm men med kall mjölk och först socker sedan kanel strötts på. Vad är det första du gör när du stiget upp en julaftonsmorgon? Går du direkt till den vackra granen för att beundra den eller är det julstrumpan som får första plats? Här i usa får man inga paket i strumpan förrän på juldagsmorgonen.
Hur äter du din skinka? på hårt eller mjukt bröd eller på tallrik med potatis? Har du senap på skinkan och vilken senap är den mest delikata, jag föredrar hårt bröd med ett lager av den sötstarka senapen, ett lager med äppelmos och sedan en tjock skiva skinka på toppen. Ni undrar väl varför senapen och moste ligger under skinkan. Jo, alla har ni väl ätit skinkmacka och med allt kladd uppepå blir man ju så grisig om fingrarna, det funkar bättre med skinkan på toppen när man håller i mackan.
Vilka har du skrivit upp på telefonlistan för att önska god jul på julaftonen? Vi ringer alltid den närmaste familjen, mor, far och syskon. Det beror naturligtvis på hur och vart de firar sin jul, och vi måste ju ta hänsyn till den 8 timmar tidsskillnaden och inte ringa mitt i pake öppning och tomtevisiter. Förra året hade vi en kanontrevlig skype/video träff med Max och hans familj medans han visade alla sina fina paket.
Hur gör du med julklapparna? har du redan varit under granen och kollat in vilka som är dina? Har du klämt och skakat på dem? har du redan börjat gissa vad som är i? Eller väntar du till julaftonen, spänningen stiger... Hur öppnar du dina paket, skakar du först och klämmer? Eller väntar du tills alla tittar på dig när du öppnar för att öka spänningen? River du bara upp pappret eller öppnar du långsamt så alla skall kunna se? Hmmmm, hur var det nu då???
Hoppas ni har allt under kontroll, jag har fortfarande massor med träningstimmar inbokade under den kommande veckan för att få dopparedan så smidig och underhållande som möjligt.
God jul kram,
Tuesday, December 16, 2008
Har ingen julget..
Julbocken är en av Sveriges allra äldsta julsymboler och har fått vara föremål för allehanda lekar och den har haft olika funktioner. Fram till 1800-talet gick ungdomarna på landet runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng en julbocksvisa. En i sällskapet var alltid utklädd till bock och som tack för uppträdandet fick de mat och dryck till ett gille som hölls i mellandagarna. Bocken som symbol lär ha varit en kvarleva från vår gamla asatro. Den gamle åskguden Tor hade som bekant en vagn som drogs av två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Det förekom också att julbocken ställdes in under bordet och serverades diverse läckerheter från julbordet.
En populär bocklek var också att ställa in julbocken i smyg hos grannarna. Då gällde det för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Vad som hände annars förtäljer inte historien. På 1800-talet fick bocken en ny ärofylld uppgift - någon av männen i de svenska borgerliga hemmen klädde ut sig till en bock, som delade ut julklappar på ett sätt som föregrep dagens jultomte. Nuförtiden tenderar julbockens roll att inskränka sig till att vara en prydnad i närheten av granen.
Kanske det dyker upp någon, så småning om....
Monday, December 15, 2008
Hallå där?
Syrran har sänt paket, de kom visst fort. Hon skickade på onsdagen och de kom i posten på lördagen och sen ett till på måndagen. Jo, jag öppnade ju det första paketet och det var många små paket innuti. Läste på paketen och fem var till mannen och tre till mig, hmmmmmmm!!
Sen kom ju det andra, syrran hade sagt att "Ja jag kunde inte sända alla i samma för det blev så tungt och priset gick upp, så jag sänder i två postpaket, och dina är i det andra... hmmmmmm!!! Jo, glad i hågen öppnades det andra paketet, DÄR VAR TVÅ TILL MANNEN OCH ETT TILL MIG!! 7-4 låter inte som några bra siffror MILLIS!!!
Thursday, December 11, 2008
Ett skepp kommer lastat
Definition: Person ett börjar med att säga ett ord, den bokstav ordet slutar på ska person tvås ord börja med. Man fortsätter så tills ordförrådet tar slut eller man tröttnar. För att göra det svårare kan man använda olika teman, t ex bara använda olika frukter.
Så här i juletid skickas det ju saker hit och dit, inte minst med tomten. Tomten är ju ett säkert kort att alla gåvor kommer fram i tid. Själv försöker jag igen med posten och hoppas att det utlovade 14 dagarna skall levereras. Paketet i sig är en blandning av finurligt uttänkta "mindre paket" till de nära och kära i hemlandet. Förberedelsena har varit i form av intervjuer med de små busarna om vad som kan tänkas vara på deras respektive önskelistor. Jag har hört allt från trumpeter, indiana jones, lego starwars rymdskepp och glitter assesoarer. En gammal moster gör så gott hon kan.. den som infinner sig hos mormor/farmor på juldagen får väl se vad posten kom med..
Ett litet rött paket med vita snören,det kostar bara en och sjuttiofem,
Men räkna inte kärleken i ören,
fastmer i brustna hjärtan tag och räkna dem,
Du får idag månghundrade presenter
från rika killar som har mycket större slant
Från direktörer och från disponenter,
tyvärr kan jag nog inte vara så galant
Vi växte opp i samma hyreslänga
På skridskobanan fick jag hjälpa dig
att spänna remmen om din vita känga
Men sedan skrinna’ du iväg till Per och Stig
Jag stod i kö och frös på matinéer
och köpte plåt till dig och mig och rektorns Charles
Men efter bion fick jag ej gå med er
och äta bakelser och kex på Ofvandahls
Men efter alla dessa år av trånad
Så slår jag jag in det enda som jag har
När ljusen tändas i december månad
En liten pryl från livets billighetsbasar
Ett brustet hjärta i en skokartong
Ett litet rött paket med vita snören
Som du aldrig har förstått en enda gång
Nej, som du aldrig har förstått en enda gång
Tuesday, December 9, 2008
Anna Dagen
Ho ho ho, då var det den 9:e december och det är Anna-dagen. Ni har väl lagt lutfisken i blöt, hoppas jag. Annas blir den väl salt till julbordet.. Det är den 343 dagen på året och det är 22 dagar kvar till 2009 och bara 15 dagar kvar till jul. Visste ni att de ska lägga till en sekund i slutet av året i år bara för att jorden har sackat av lite i snurrandet? Joho, det fick vi veta med morgon nyheterna, så var beredda när ni ska ringa in det nya året med ett " 10-11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, Gott Nytt År. Kanske måste övas lite där?
En sockerbagare här bor i staden.. hmmm hm hmmm ...
Monday, December 8, 2008
Pepparkaks hus
Nu är det full fart med julpysslet i stugan! Städa och feja, handla och fixa, baka och knåda! Snackade med syrran och vi ska ha en liten tävling i pepparkakshusbakning. Ni kan också vara med. Huset skall presenteras i bild på bloggen den 19e december, så skicka er bild till mig. Sen blir det omröstning på bloggen vilken som vinner äran av att ha tillverkat det juligaste pepparkakshuset. Temat är "Tomten och hans familj". Behöver ni recept på pepparkaksdeg kan vi stå till tjänst, se nedan. Nu är det bara att börja planera, göra deg, skapa modeller och inte minst ha roligt medans du pysslar. Hej svejs i lingonskogen..
Pepparkakshus Ingredienser
RITNING kan man göra själv efter behag eller använda mallar från internet.
KRISTYR ½ - 3/4 lätt uppvispad äggvita (den ska inte bli till skum) 2 dl florsocker 2 droppar ättiksprit (12%) FOGMASSA gör en extra sats av kristyren och använd som fogmassa.
Gör så här Smält socker, sirap och smör över svag värme och rör i kryddorna. Häll i mjölken och låt blandningen svalna i en stor bunke. Blanda bikarbonat och mjöl och rör i det till en ganska stadig deg. Arbeta degen väl. Ställ kallt över natten. Dag 2: Sätt ugnen på 200°C. Innan du börjar själva baket är det bra att provgrädda en kaka för att se att du har rätt temperatur i ugnen och rätt konsistens på degen. Kavla ut degen i passande tjocklek, ca 4 mm. Lägg hela utkavlade degplattor på bakpappersklädd plåt och skär ut delarna efter mallen du gjort. Man ska helst inte flytta delarna efter att de är utskurna, för de tappar lätt formen. Grädda husdelarna tills de fått en passande pepparkaksfärg, ca 8-10 minuter. Rör ihop kristyren – det ska bli en tjock röra. Här kan man välja i vilken ordning man gör, dekorera delarna innan ihopsättningen eller konstruera huset först och dekorera sen. Självklart går Karlssons klister lika bra att sätta ihop huset med, men om man vill äta upp huset efteråt så är det socker som gäller. Spritsa kanterna med kristyren och pressa de olika husdelarna mot varandra, del för del. När sockret stelnat och hela huset är ihoplimmat går det att försiktigt flytta det. Dekorera husets olika delar med en kaksprits eller en plastpåse med ett litet hål i.Snön på taket är siktat florsocker. Hur man väljer att pynta landskapet runt huset är upp till var och en.
Sunday, December 7, 2008
Mogollon Rim Road-trip
Hej, vi hade en kanon fin tripp upp till Overgaard för att köpa vårt julgranshuggartillstånd. Vi var uppe vid Skogsvaktarstugan redan vid halv elva och det var vackert väder. Vi såg snö på marken när vi kom upp på bergsplatån Mogollon Rim. När man stå och ser ut över vidderna befinner man sig på ungefär 2,500 meters höjd och man ser ut över skogarna och bergen. Mannen skulle naturligtvis klättra ut och stå precis på kanten, som den bergsget han är.. Någon hade försökt kasta spelkort från klippan och det går ju inte så bra när vinden bara blåser dem tillbaka, de låg och skräpade överallt.
När jag vände mig om för att gå till ett annat ställe såg jag en filur som hade smugit sig upp bakom oss. Kan ni se vad det är? Jovisst, det är ju en tarantella spindel. Den var väl stor som en 8-10 årings hand ungefär och den började höja på bakkroppen och vifta med framtassarna. Den ville inte att vi kom för nära förstås. Den var väl inte så imponerad av att bli upplyft kan man tro.
Friday, December 5, 2008
5:e December
Vi ska åka till Papago Park och pyramiden ikväll innan solnedgången och kolla när solen går ned. Vi brukar göra det när vi har tid. Man ser ut över hela Phoenix därifrån. Man ser även Phoenix Zoo och flygplatsen med alla plan som kommer och går. Idag blir det nog vackert med molnen vi har, det är särskilt imponerande solnedgångar när det är moln här i vilda västern.
Imorgon ska vi upp tidigt och åka upp i bergen (österut) för att hämta julgrans tillståndet. Det blir en fin tur över bergen och genom öknen innan vi kommer upp på Mogollon Rim. Två veckor före jul ska vi åka upp dit igen för att hitta vårt träd och frakta hem det. Vet ni hur man känner igen en riktig julgran?
Vi skall till ett ställe som heter Overgaard där skogsvaktar stugan ligger och man kan köpa tillståndet. Vi brukar stanna vid ett hotell därute i skogen och dricka varm choklad efter uppdraget är slutfört. Man kan inte tro vad mycket träd det finns fast man är i öknen. Vacker utsikt är det!
Wednesday, December 3, 2008
Drottning Kristinas Julbröd
Jul rim - har ni några roliga att dela med er av?
2 julbröd
Ingredienser
1 pkt/påse KronJäst för söta degar (röd) 2 pkt saffran 125 g margarin eller smör 3 dl mjölk 1 ägg 1.5 dl strösocker 0,5 tsk salt ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
100 g margarin 1 dl socker 50 g mald eller finhackad mandel
Garnering
Ägg (till pensling) Mandel Pärlsocker
Gör så här (färsk Jäst) 1. Smula ner den färska jästen i en degbunke. (Torr jäst, följ instruktionerna på förpackningen) Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran, värm till 37°C. (Använd gärna termometer för det är viktigt för bakresultatet att temperaturen är den rätta). Häll degvätskan över den smulade jästen och lös den. 2. Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa på varm och dragfri plats i 30 min. Blanda ingredienserna till fyllningen och rör massan pösig. 3. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i två lika delar (det skall bli 2 julbröd). Dela sedan varje del i tre delar. Två av dem rullas ut till ca 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och låt dem bilda en krans som du sedan lägger på en smord plåt. Den tredje degdelen rullar du till en slät bulle som du plattar till och lägger inuti kransen. Låt jäsa under duk i ca 30 min på varm och dragfri plats. 4. Pensla hela kakan med ägg. Tryck ner fyllningen i mittbullen på 6 till 8 ställen. Strö flagad eller hackad mandel och pärl-socker över brödet. Grädda i 200° i ca 25 min.
Tuesday, December 2, 2008
Vem är då tomten?
Dagens svenska tomte är en kombination av många olika skepnader.
Den kristna tomten härstammar från Biskop Nikolaus som var känd för sin givmildhet. Han föddes runt år 280 i Myra (nuvarande Turkiet), han var enda barnen och när föräldrarna dog ärvde han en större förmögenhet som han använde till att hjälpa fattiga och behövande. Efter sin död blev han skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade och många städer. På 500-talet började Nikolaus kulten breda ut sig inom det bysantinska riket och runt sekelskiftet hade den spridit sig till Italien, Tyskland, England och Frankrike. Biskop Nikolaus blev senare helgonförklarad och den 6 december firar man hans helgon dag i den katolska kyrkan. I vår svenska almanacka har Nikolaus och Niklas namnsdag den dagen. Inom den katolska kyrkan firades han genom att en man klädde ut sig till biskop i röd dräkt, vitt skägg och med biskopsstav och delade sedan ut godis och leksaker.
Från den nordiska folktron kommer sedan gårdstomten, han var ett övernaturligt väsen som höll koll på gården och speciellt djuren i stallet och ladan. Han kom inte bara till julen utan fanns året om på gården. Gårdstomten levde på gårdarna och var vänliga, fredliga men med ett hemsk humör. De var vänliga och fredliga så länge man lämnade de ifred och man inte gjorde något ont mot dem. Gårdstomten var ungefär lika stor som ett barn men hans kropp och ansikte liknade en gammal man klädd i grå kläder med en luva (antingen röd eller grå) med vitt eller grått skägg och vitt hår. Gårdstomten bodde i stallet, på loftet, i kvarnen eller under boningshuset. Han skötte gårdssysslorna och kontrollerade så folket på gården skötte sig. Hade bonden en nöjd tomte på gården hade han även fina välskötta kreatur. Speciellt hästar var väldigt kärt för tomten, den bonde eller dräng som inte gav hästarna tillräckligt med foder eller omvård kunde räkna med en örfil eller en spark där bak i det dolda. För att få gårdstomten att trivas satte folket på gården ut att grötfat med en klick smör på julaftonsmorgon. Stod den inte punktligt blev han rasande och det var inget man önskade sig på gården. Gårdstomten gjorde så grödorna växte bra och att arbetet blev gjort ordentligt. Det var bra att ha en gårdstomte på gården så länge man inte stötte sig med honom för han kunde ställa till med en hel del jäkelskap som hämnd.
Dagens rödvita tomte är inspirerad av den tomte Thomas Nast ritade åt Harper´s Weekly 1862 (inspirerad av dikten "The nigh before Christmas" av Clemens Clarke Moore) och den tomte som Haddon Sundblom ritade åt The Coca Cola company 1931. Han är en glad, överviktig man med vitt skägg och en körsbärsröd näsa. Tomtens röda dräkt kommer inte från Coca Cola som många tror utan från färgen på biskopsdräkten Sankt Nikolaus bar under sin livstid och färgen på dräkten som Thomas Nast hade på tomten han målade. Det Coca Cola gjorde med sina tomtebilder var att föra ut den tjocka glada jultomten till de flesta hörn på jorden.Hej, mitt vinterland...
Under månbelysta nätter
Frosten strör med givmild hand
Gnistrande kristaller över vida slätter
Hej, mitt vinterland, nu är jag här
Nu biter frosten i min kind ty kall är kvällen
Hej, mitt vinterland, se månen där
Den lyser kyligt trind på mörka himlapällen
Bjällrans klang nu friden stör
När vi genom skogen kör
Bofink uti granens topp
Förlåt att vi väckte dig opp
Hej, mitt vinterland, nu är jag här
På vinterholiday
Nu blinkar stugens ljus mot mig
I mitt vita vinterland
Hej, mitt vinterland, åh vilken kväll
Jag andas luften ren men fryser om min näsa
Hej, mitt vinterland, snart i min käll
Ska jag få sitta uti brasans sken och läsa
Lilla fåle raskt du går
Snart du lön för mödan får
Du får varmt i stallets vrå
Och havre att mumsa på
Hej, mitt vinterland, nu är jag här
På vinterholiday
Nu blinkar stugans ljus mot mig
I mitt vita vinterland
Nu får vi liva upp oss lite, speciellt syrran som har skitdagar och allt.. Jag har fått adventskalender av mannen, med choklad i (kalendern alltså). Den har 24 luckor även fast man inte firar jul förrän den 25:e här.. vände på kalender och den är ju gjord i Polen vet ja... Chokladen smakar lite konstigt men då är det väl den billigare sorten förstås. Har inte hunnit kolla den svenska julkalendern på tv:n än för vi var utan internet i två dagar.
Hej, tomtegubbar, slå i glasen,
och låt oss lustiga vara!
Hej, tomtegubbar, slå i glasen,
och låt oss lustiga vara!
En liten tid vi leva här
med mycken möda och stort besvär.
Hej, tomtegubbar, slå i glasen
och låt oss lustiga vara!
Monday, December 1, 2008
Gum-dräkt på!
Ok, nu är det uppställning...
Varje år (5 året nu), samma schema, ställa iordning och fixa allt, sen kommer lördags morgonen och det är full fart. Upp kl. 5 och fixa det sista med bakverken och allt annat som ska med. Mannen åker tidigare för han har hand om allt det praktiska och så måste det svenska kaffet komma dit tidigt (tack pappsen för alla paket jag har haft i frysen sen sist, nu kommer de till användning). Lasta in allt i bilen först, sen ska gum-dräkten på så jag inte svettas ihjäl. Tur är det att det har blivit svalare här den sista veckan (bara 20 grader).
Vi öppnar kl 10 och det väller in folk, de springer direkt till vårt bakbord för att få de bästa bakverken, hemgjorda bullarna och brödet. Sen till tombolan för att vinna alla priserna, sen tar de sig en kopp kaffe och går och handlar från vårt fina presentbord. Lunchen består av köttbullstallrik med lingonsylt, laxsmörgås eller varmkorv med bröd.
12.30 kommer vårt Luciatåg med alla barn och de sjunger alla julsånger. En liten tjej hade myror och hade svårt att stå still, men det hör ju till. Luciatåget får alla att få en tår i ögat för det är så vackert. Vi dansade runt granen och sen kom tomten och lyssnade till barnens önskningar.
Allt var över vid 2 och bara städpatrullen var där..
Vilken tur att vi har SWEAs julmarknad, och det är imponerande hur allt kommer tillsammans och det blir sån julstämmning.
Thanksgiving
Thanksgiving är ju en av amerikanernas mest firade helgdagar. Vi firar att de första pilgrimerna som kom till östkusten överlevde det första tuffa året i ett nytt land. De hade ju inte mycket med sig när de landsteg i Jamestown och indianerna kom och hjälpte dem med mat. Det är klart att de var väldigt tacksamma för allt de fick hjälp med. Det är ju också en helg när man reflekterar över allt vi idag är tacksamma för, både i stort och smått.
Vi firade Thanksgivings Day med familjen här i Arizona. Mycket glam och stoj var det hos Davids hus i Camp Verde. Tur som var fick vi den årliga bilden tagen innan det började ösregna igen.
I år tackar vi för att vi har våra familjer och tackar alla som har hjälpt och stöttat oss genom året. Det senaste året har varit väldigt hektiskt på många sätt både privat och med arbete.
Tack för att ni finns! Ni vet vilka ni är..
Kramar i massor!!