En dalahäst är traditionellt en rödmålad, stiliserad trähäst som numer tillverkas framför allt runt sjön Siljan i Dalarna. Grimma och selar brukar målas med mönster i vit och blå färg. Förutom i rött förekommer den nu också i alla tänkbara grundfärger. Vanliga grundfärger under 1900-talets första halva var engelskt rött eller blymönja som avsåg att efterliknade den bruna hästen, och vitt/ljusgrått med inslag av blått på bland annat benen och i fläckar på kroppen som avsåg att efterlikna en apelkastad skimmel.
Den har tillverkats sedan 1600-talet som en biprodukt till traktens möbelsnickeri, eller som en leksak täljd i hemmen. Dekorationen är densamma som man finner i övrig allmogekonst, särskilt kurbitsmåleriet från trakten; själva dekoren kallas krusning.
Gårdfarihandlarna tog med hästarna i sortimentet. Mycket vackra hästar av hög kvalitet tillverkades under 1800-talets slut samt 1900-talets början i Risa, Bergkarlås och Vattnäs. Idag finns det många kända tillverkare av dalahästar.
Vid världsutställningen i New York, 1939, fick Dalahästen representera Sverige, och har sedan dess varit en ofta använd symbol för landet. En tre meter hög Dalahäst skickades över till New York och nära 1000 kg små Dalahästar såldes i souvenirbutiken.
Världens största dalahäst finns utanför Avesta. Den är 13 meter hög och invigdes 1989. I Dala Järna Konstgård fanns tidigare ett dalahästmuseum, som 2005 såldes till Dalarnas museum. Dalahästen är den vanligaste souveniren som turister köper vid Sverigebesök,
No comments:
Post a Comment