Friday, September 19, 2008

Tillbaka från fabriken...

Puhh, tja, medans ens syrra sitter och drömmer om en massa bjäller och knas har en annan rest land och rike runt för att promota sina världsbesparande ideer. Jo, det ska ju vara hemmafruar som kommer upp med de bästa ideerna.. Nu, tjejer, behöver ni inte slaska med soporna i köket längre!!
Fixat och klart, släng allt hushållsavfall i sopen och jag tvättar och saniterar.. Hur skönt är det inte att sitta med en kopp kaffe medans både diskmaskinen och tvättmaskinen brummar på.. ett helt dagsverke gjort i ett nafs...
Kolla när genierna har tänkt till.. här.. och vem skulle inte vilja att kommunerna får en slant över och kan sänka skatten? jodå, med lite klur kan kan de faktisk, om de vill.. fast bara om de vill..
Tänker på de gamla glansdagarna när vi syskon klurade ut att det funkade alldeles utmärkt med att kila in till farfars metallskrot och fråga om vi inte kunde få "leka" med de där generator dosorna som bara låg och skräpade.. tjoho så var en affärside skapad! Fick småsyskonen att tycka det var roligt att skruva dän alla kablar som hängde och slängde.. och skala vajer var ju skoj också.... snipp snapp i lingonskogen så var det koppar som man kunde gå och sälja till den där roliga killen med vågen på metallskroten.. jodå, koppar vajer precis då som nu var värdefulla grejer.. en och annan godisbit blev det väl för pengarna.. och se nu.. Tjejer kan också.. med lite hjälp..
Se om syrran kan få sin KitchenAid maskin så hon får sitta och fika medans den gör sprillans goda bullar.. hejsvejs..

Saturday, September 13, 2008

Arizona "Grand Canyon State"


Under de senaste åren har United States Mints utgett nya Quarter (25 cents) mynt för att minnes hålla de 50 staterna i Amerikas Förenta Stater. Ena sidan av myntet representeras av en stats kännetecken . Nu under året 2008 var det Arizonas tur “Grand Canyon State," vilket visar en bild av Grand Canyon med en Saguaro kaktus, staten Arizonas blomma, i förgrunden. En banner som läser “Grand Canyon State” separerar de två bilderna för att symbolisera att Saguaro kaktusen inte växer i Grand Canyon. Myntet har också inskriptionen "Arizona" och "1912" för det år Arizona blev den 48:e staten i Amerikas Förenta Stater. Inskriptionen

"E PLURIBUS UNUM" betyder IN GOD WE TRUST, talesättet finns representerat på alla mynt och sedlar i USA.

Katchina översätts till "Andefyllt Väsen"

Kachina dockor tillverkas av de amerikanska urinnevånarna och föreställer andeväsen som de använder för att lära de sina om andevärlden och dess mysterier.
För länge sen när Kachina dockorna började täljas, var det för att lära barn om de viktiga ritualerna och de gamla berättelser som följde stammens historia. De "äldsta" kom ut från sin "Kiva" eller sitt cermoniella rum efter de kommunicerat med sina ande väsen och vad andarna sen lärde de "äldsta" blev illustrerat genom de täljda och utsmyckade dockorna.
Kachina dockor som liknar den mänskliga Katchina dansaren, är en visuell representant för de osynliga andarna som assisterar i stort som smått i det dagliga livet. Det finns Katchina andar för varje mening i livet och idag finns över 900 olika dokumenterade Katchina dockor.
Det är en stor ära att få ta emot en Katchina från en urinnevånare.
Besök gärna Arizona Katchinas webbsida för fler exempel.


Dalahästar i långa rader


En dalahäst är traditionellt en rödmålad, stiliserad trähäst som numer tillverkas framför allt runt sjön Siljan i Dalarna. Grimma och selar brukar målas med mönster i vit och blå färg. Förutom i rött förekommer den nu också i alla tänkbara grundfärger. Vanliga grundfärger under 1900-talets första halva var engelskt rött eller blymönja som avsåg att efterliknade den bruna hästen, och vitt/ljusgrått med inslag av blått på bland annat benen och i fläckar på kroppen som avsåg att efterlikna en apelkastad skimmel.

Den har tillverkats sedan 1600-talet som en biprodukt till traktens möbelsnickeri, eller som en leksak täljd i hemmen. Dekorationen är densamma som man finner i övrig allmogekonst, särskilt kurbitsmåleriet från trakten; själva dekoren kallas krusning.

Gårdfarihandlarna tog med hästarna i sortimentet. Mycket vackra hästar av hög kvalitet tillverkades under 1800-talets slut samt 1900-talets början i Risa, Bergkarlås och Vattnäs. Idag finns det många kända tillverkare av dalahästar.

Vid världsutställningen i New York, 1939, fick Dalahästen representera Sverige, och har sedan dess varit en ofta använd symbol för landet. En tre meter hög Dalahäst skickades över till New York och nära 1000 kg små Dalahästar såldes i souvenirbutiken.

Världens största dalahäst finns utanför Avesta. Den är 13 meter hög och invigdes 1989. I Dala Järna Konstgård fanns tidigare ett dalahästmuseum, som 2005 såldes till Dalarnas museum. Dalahästen är den vanligaste souveniren som turister köper vid Sverigebesök,

Blåbär är gott


Blåbär är ett av de mest populära bären i Sverige och kan användas till bland annat paj, saft, sylt och soppa. Bären kan även användas inom textilfärgningen och ger då en lila eller rödaktig färg. Blåbäret (Vaccinium myrtillus) är ett ris som växer vild i norra Europa. Den bör inte sammanblandas med amerikanska blåbär (Vaccinium corymbosum), vilket är en helt annan artfamilj inom släktet skogsbär. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige.

Blåbär är ur näringssynpunkt ett livsmedel med mycket antioxidanter som är bra för kroppen.

Friday, September 12, 2008

Svensk potatis är bäst.. eller leverpastej


När man bor långt ifrån sitt hemland blir det ju så att man saknar vissa saker. Man har ju varit van att ha särskilda grejer där hela tiden. Nu är det ju lite mer pyssel med att få tag i "rätt".
Som till exempel leverpastej, är man sugen så är man ju sugen på leverpastej. I amerikat finns det ju leverpastej, men inte riktigt samma sak ju. Så då är det ju som så att när man kommer hem till syrran eller mamsen så måste man ju smaka "svensk" leverpastej.
Man ställs ju inför samma faktum när det gäller, falukorv, salt lakris, mammas bullar bland mycket annat. Sen ska vi inte tala om ost, det finns inte riktig ost!!?? Inte sån där "stark så det svider i munnen" ost med mycket smak. Japps, då får man det på sin önskelista när man åker också ju.
Och fem kilo senare fars det tillbaka till öknen och man får jobba av sig maten. Jo, jo tänker ni ju. Varför då flytta?
Jo, det kan man ju fråga sig också naturligtvis. Speciellt när man saknar sina söta syskonbarn. Men då är det ju så här att genom dagens under med teknologin kan man faktiskt sköta ett hyggligt familjeliv även om det är på distans.
Nu blev det mycket trams men så är jag ju lite trött efter 18 timmar i luften.. nu är det dags att sova innan de små liven vaknar och man måste busa så det ryker.. hörs i morrn!

Tuesday, September 9, 2008

Äpplen och Päron


Jo det sägs ju att päronen inte faller långt från äppelträden eller hur det nu var. Sitter här och tänker lite inför min resa tillbaka till hemlandet. Jösses, lite har man att brås på, och leva upp till.
Har min hylla fulla i färgrika trähästar från Dalom. Kära morfar och mormor i Gärdebyn står för mästerverken och man blir full i skratt och drar på smilbanden så fort man ser de små raringarna. Vi har ju alla lite konstnärsblod i ådrorna och praktiskt bondtänk fick man ju på köpet i bara farten.
Nu har ju Lilla mormor gått och blivit filmstjärna i gamla dar. Kolla den här videon som har gjorts av Hed Kerstin. Inte konstigt att vi har blivit lite som vi blivit eller hur?
Sen kan man ju int göra något åt att tiden går sin gilla gång och nya generationer tar över mästerverken. Det är ett stort ansvar när vi ska föra tankarna vidare på vårt sätt. Arvet kan ju te sig på många olika sätt och alla måste ju titta inombords för att finna sitt kall. Det är ju ingen enkel sak när man också ska införliva detta med den äldre generationen.
I vårt fall har vi ju vårt härliga Knotgården som idag drivs av en kanon mamma. Man finner följande reportage i lokalblaskan
Här kommer vi nu, nästa generation och ska skapa något beständigt efter oss. Hur ska det gå och hur gör man det då? Är ju ganska vanliga frågor man ställer sig när man ser sina föregångare i leden. Till sist man undrar ju när man ser där nya små liven som springer omkring en, hur ska de se vårt arv till dem när vi blir till åren. Det ska bli spännande att se framtiden an.

Friday, September 5, 2008

Skicka e-vykort till vänner och bekanta

Det finns ju inget roligare än när man får paket, brev eller kort sänt till sig. Jag föreslår att du kollar på några av följande länkar och ser om det inte är något som passar för vänner och familj. Överraskningar är ju kul att dela ut också! Höstfärger kanske? Söta och gulliga? eller kanske alla möjliga varianter? Eller tjusiga Sverige kort?
Sen får vi ju inte glömma att planera inför kommande helger heller. Det är ju många som man ska skicka hälsningar till och sen hålla humöret uppe på sig själv också.. Kolla hur man gör sin egen julkalender till exempel.
Är man riktigt finurlig går det ju också att skicka lite prylar från nätet till sina nära och kära.. Att behöva fixa akutgåvor har vi ju alla varit med om. Nu finns ju fantastiska möjligheter och det kan ju vara lite enklar och snabbare att sitta en kväll vid datorn och klicka till innan det blir för tokiga ideer.
Ja det finns så många sätt att hålla sig i kontakt med dem man bryr sig mest om. Jag hoppas ni får lite ideer och börjar klura själva. Kom gärna med tips om hur ni gör..

Potatisgratäng med kantareller

4 portioner

1 kg mandelpotatis
1 liten bit rotselleri
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4,5 dl matlagningsgrädde
200 g kantareller
1 msk flytande fond - grönsaks- eller kycklingfond
färska örter - timjan, salvia, dragon och rosmarin
salt
svartpeppar

Värm ugnen till 200°C.

Skala och skiva potatis, lök och vitlök. Skär rotsellerin i tändsticksstora bitar.

Koka upp grädde, kycklingfond, salt och peppar. Tillsätt potatis, selleri lök och vitlök, och sjud i ca 10 minuter tills grädden tjocknar.

Fräs svampen i lite smör, och krydda med salt och peppar. Blanda ner svampen och örterna i gratängen. Häll upp i en ugnsform.

Grädda i cirka 20 minuter, eller tills gratängen har fått fin färg.

September i Sverige


Ja, då var det dax igen att fara tillbaka till Sverige. Jag älskar hösten, det är ju så vackert när det börjar bli lite kyligare i luften och färgerna sprakar. Ta långa promenader för att plocka bär och svamp är ju inte dumt. Här i Arizona är det fortfarande över 40 grader varmt varje dag och det börjar bli lite tjatigt.
I Sverige ska jag besöka mina buskompisar förstås och det är mycket på programmet med dessa kompisar. Vi ska besöka bibliotek för att få tag på något läsvärt. Jag ska kolla upp på en cykel som blinkar. Det är böcker att läsa tillsammans och sen inte minst ska vi ha en familje träff igen uppe på Knotgården.
Det är ju lite mer på programmet som till exempel Svensk-Amerikanska Handelskammarens E-days i Stockholm och Sustainable Innovation Day också i Stockholm jag ska besöka. Arbeta måste man ju också. Sen är det möten lite här och var kors och tvärs i landet. Det ska bli kul att resa runt och se sig omkring. Träffa trevliga människor och knyta kontakter är nästan det roligaste som finns.
Ja, just det, vi talade ju om skogsvandringar och sånt... Kantareller, det är ju inte dumt det.. Det finns många bra recept för gott man kan göra av dem. Ni kan ju kolla receptet jag la in..
Jag ser fram emot att se er alla snart.. kramar